Sıcak su ve ısınma ihtiyacını karşılayan kombiler, olmazsa olmaz iklimlendirme cihazları arasında yer alır. Doğalgaz, elektrik ya da sıcak su ile çalışan kombiler, evinizi soğuk havaların etkisinden korur. Yaşam alanlarınızın ideal sıcaklığa kavuşması için doğru kombiye sahip olmanız gerekir. Evin özellikleri ve imkanlarıyla beraber kombinin teknik özellikleri de soğuk kış günlerini sıcacık geçirebilmek için dikkat etmeniz gereken kriterler arasında yer alır. Bunun için de öncelikle kombi hesabı nasıl yapılır sorusunun yanıtını bilmeniz gerekir. Ardından eviniz için en uygun kombi seçimini farklı kriterlere göre seçebilirsiniz. Peki evimize uygun kombiyi nasıl seçeriz? Konuyla ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar yazımızın devamında sizlerle.
Kombi Hesabı Nedir?
Kombi seçimi yapmak zorlayıcı gibi görünebilir. Fakat dikkat etmeniz gereken unsurları bildiğinizde kolaylıkla bir ürün seçimi yapabilirsiniz. Kombi hesabı yaparak eviniz için en ideal kombiyi kolayca seçebilirsiniz. Yazımızda sizler için kombi kW hesaplama ve metrekareye göre kombi hesabı yapma gibi konulara değinerek kombi seçimi ipuçları hazırladık. Kombi hesabı nasıl yapılır, gelin hep birlikte bakalım!
Kombi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kombi hesabı yapılırken direkt olarak metrekare üzerinden hesap yapmamalısınız. Eğer eviniz kuzey cepheye bakıyorsa, kombinin ısıtma alanı 15 m² düşer. Petek uzunluğu ise 2 metre azalır. Yani 24 kcal/h’lık bir kombi, 150 m² ev için ve 11 m petek için yeterlidir. Kombi hesaplama için: Mahal alanı (A), bulunan kat, kat yüksekliği (h), ısı katsayısı (k) bilgilerini kullanarak Q = A * h * k formülü üzerinden ilerleyebilirsiniz. Bu sonuç size kombi kapasite hesabını verecektir. Dilerseniz Alarko Kombi Sihirbazı üzerinden de kolayca kombi hesabı yapabilirsiniz.
Kombi Hesaplaması Yapılırken Bulunulan Kat Neden Önemlidir?
Kombi seçimi yaparken evinizin kaçıncı katta bulunduğuna dikkat etmeniz gerekir. Örneğin 120 m² bir eve 20.000 kcal/h’lık bir kombi yeterli olabilir fakat aynı metrekareye sahip dubleks bir eve yeterli olmaz. Kombinin pompa motorunun üst katlara daha iyi su dağıtabilmesi için yüksek kapasiteli bir kombi gerekir. Bu nedenle 3-4 kata kadar çıkan evlerde daha yüksek kapasiteli kombiler tercih edilmelidir. Kombi hesabı yapılırken bu sebepten dolayı bulunduğunuz kat önem taşır. Ara katlar, bodrum katı ve çatı katı için gerekli ısı miktarı birbirinden farklıdır. Çatı katı veya bodrum katında oturuyorsanız çıkan sonucu 1,3333 katsayısı ile çarpmanız gerekir.
Isı Katsayısı 60 Olan Bölgeler
Afyon, Aksaray, Ankara, Artvin, Bartın, Bilecik, Çorum, Bolu, Burdur, Bingöl, Çankırı, Elazığ, Eskişehir, Iğdır, Isparta, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Konya, Kırşehir, Antalya (bazı ilçeleri), Amasya, Niğde, Tokat, Uşak, Malatya ısı katsayısı 60 olan şehirler arasında yer alır.